Vertrekkersdag 2017
Sinds wij besloten hebben om in de zomer van 2018 te vertrekken kijken wij uit naar de Vertrekkersdag van de Vereniging van Toerzeilers in samenwerking met het tijdschrift Zeilen. En zaterdag 11 november 2017, is het dan zover.
Na aanmelding via de website van de Toerzeilers ontvangen we van Joke Bakker, Eén van de commissieleden, uitgebreide informatie over het programma en de locatie. Vooraf worden via de mail de diverse workshops geïntroduceerd en kunnen we een keuze maken over welke twee workshops we willen volgen.
Nu zijn wij zelf natuurlijk ook al eerder vertrekker geweest. In 2007 hebben wij een Rondje Atlantische Oceaan gevaren met onze kinderen. En ook de afgelopen zomer hebben we een mooie reis Rondom Engeland en langs de Ierse oostkust gemaakt. Dus helemaal nieuw is het niet voor ons. Maar deze keer mogen we er helemaal zijn. In april 2007 waren we bij de vertrekkersdag nog incognito, omdat bij Sietse op het werk nog niets bekend mocht worden. Nu verheugen we ons op een gezellige dag met nieuwe kennis en contacten.
Bij aankomst in Eemnes worden we hartelijk welkom geheten met een kopje koffie en start het programma met een plenaire sessie in de grote zaal. Het eerste droomverhaal wat we te horen krijgen is van Ton en Petra Benning en hun drie kinderen. Zij hebben met hun boot “Twentse Meid” 10 jaar over de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, in de Caribbean en de USA rondgezworven. Moeder doet het verhaal, maar één van de kinderen is nog enthousiaster bezig met foto’s en filmpjes over al hun mooie belevenissen. Het wordt een verhaal van “reis naar lifestyle”. En laat zien dat denken buiten de gebaande paden maakt dat ook kinderen in zo een lange periode zich prima ontwikkelen met school aan boord.
Na de pauze is het dan tijd om onder leiding van Erik Slim en een powerpoint presentatie van al onze schepen, ons zelf aan de groep te presenteren. Met de vragen: wie ben je, waar ga je heen en wanneer vertrek je, leren we elkaar kennen. Daarna is er gelegenheid om elkaar op te zoeken in de zaal om nader kennis te maken. Zo kunnen de Rond de Wereld reizigers, de families met kinderen en de Rondje Caribbean vertrekkers elkaar ontmoeten. Na afloop van de dag wordt de lijst met contactgegevens van degenen die dat wensen toegezonden.
In de middag volgen na, een heerlijke broodjes lunch met soep de diverse workshops. De keuze is groot:
- Praktisch communiceren vanaf de boot door Dennis Bezemer van de “Bodyguard”.
- Boot en bootuitrusting door Saskia en Wouter van de “Schorpioen”
- Medische zaken aan boord door arts Lucas Viruly van de Radio Medische Dienst en apotheker Harry de Jong van de “Loesje”
- Proviandering door Hedda Visser van de “Antares”
- Duiken onderweg door Erik Slim van de “Gabber”
- Schrijven en vloggen onderweg door Ben Rutte en Riemer Witteveen van het tijdschrift ZEILEN.
Door de aanmelding en indeling vooraf vinden we snel de diverse kleine zaaltjes en onze sprekers. Wij volgen eerst het verhaal van Lucas Viruly van de Radio medische dienst. Toen wij in 2007 vertrokken speelde het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag nog een belangrijke rol bij het adviseren over ziektes en ongevallen van bemanningen op zee. Dit is nu veranderd. De Radio Medische Dienst is nu onderdeel van de KNRM en bemanningen wereldwijd kunnen nu via SSB, telefoon of email contact opnemen met de RMD die door vijf Nederlandse huisartsen het gehele jaar door wordt bemand. Elk om de beurt steeds een week van 24/7. Vooral door e-mails met foto’s is het werk voor de RMD een stuk makkelijker geworden en kunnen de adviezen veel specifieker worden gegeven. Daarna is het woord aan Harry de Jong die apotheker en zeezeiler is. Hij legt uit wat er in de scheepsapotheek moet zitten en hoe om te gaan met vragen over morfine aan boord en verklaringen van de het ministerie van Buitenlandse zaken.
Na een korte pauze gaan we in een andere zaal verder met het verhaal van Ben Rutte en Riemer Witteveen van het tijdschrift Zeilen over schrijven en vloggen aan boord. Ben vertelt dat het schrijven eigenlijk voor vier doelgroepen interessant kan zijn: als eerste voor jezelf om je eigen ervaringen vast te houden, dan mogelijk ook om ze te delen met familie en vrienden. Een ander doel kan zijn om een blog bij te houden, zodat iedereen kan meegenieten die wil en als vierde de mogelijkheid om te schrijven voor een specifieke doelgroep zoals de lezers van Zeilen. Hij geeft vooral tips en adviezen om teksten zo te schrijven dat ze voor anderen ook heerlijk leesbaar zijn. “Hoe zuig je een lezer in je verhaal?” Daarna geeft Riemer tips en adviezen voor het fotograferen en filmen aan boord. En voor degenen die alle nieuwe media willen benutten geeft hij tips voor het vloggen.
Zo vliegt de tijd om en na afloop van de dag worden de presentaties van alle workshops aan alle deelnemers van de dag toegezonden zodat je ook de informatie krijgt van de workshops die je niet hebt bijgewoond.
Aan het einde van de middag volgt een forum discussie en kunnen alle vragen die die dag nog niet beantwoord zijn, alsnog gesteld worden. Onder leiding van Walewijn de Vaal van de ?Antares? wordt een paneldiscussie geleid en komen vragen over verzekeringen, postadressen, in- en uitklaren in den vreemde aan de orde.
Als alle vragen zijn beantwoord is het tijd voor een borrel en volgt daarna het diner. Dit is uitstekend verzorgd middels een buffet met keuze voor een ieder. Het gonst van de gezellige gesprekken en er worden veel nieuwe contacten gelegd.
En dan volgt aan het begin van de avond het volgende Droomverhaal van Dick van der Waaij en Anita Idskes van de “Kind of Blue”. Zij zijn ruim 11 jaar onderweg geweest en hebben een reis rond de wereld gemaakt. Zij nemen ons mee op reis en laten ons kennis maken met het leven van een blue-water cruiser. Middels een uitgebreide foto-slideshow laten ze ons de mooiste plekjes van de wereld zien, waar je alleen per boot kunt komen. Na afloop is bij iedereen het gevoel niet meer: wanneer vertrekken we, maar hoe snel kunnen we vertrekken.
En zo kijken we terug op een zeer geslaagde Vertrekkersdag. We hebben nieuwe mede-vertrekkers ontmoet, kennis vergaard tijdens een aantal workshops en vooral genoten van de verhalen van eerdere vertrekkers. Wij zijn weer een stap dichter bij ons eigen vertrek gekomen.
Ga je volgend jaar zelf vertrekken, dan mag deze dag niet in de voorbereidingen ontbreken.